2.Dönem 9.sınıf Dil ve Anlatım Dersi 2.Yazılı Soruları

2.Dönem 9.sınıf Dil ve Anlatım Dersi 2.Yazılı Soruları

Türk edebiyatı ve dil ve anlatım dersleri için kaynak site olan cemalaksoy.org, yazılı sorularını paylaşmaya devam ediyor. 9.sınıf dil ve anlatım 2.dönem 2.yazılı sorularına sitemizden ulaşabilirsiniz. 9.sınıf dil ve anlatım yazılı sorularını önceden çözerek sınavlarda başarılı olabilirsiniz. 9.sınıf dil ve anlatım yazılı sorularını oluştururken ders müfredatı göz önünde bulunduruldu.9.sınıf dil ve anlatım 2.dönem yazılı sınav soruları kolay, orta ve zor seviyede hazırlanmıştır. Dil ve anlatım 9.sınıf yazılı sorularıtest, klasik , boşluk doldurma ve doğru-yanlış olarak hazırlanmıştır.9.sınıf dil ve anlatım yazılı soruları, dil ve anlatım dersikonuları göz önünde bulundurularak hazırlanmış olup birçok yazılı sınav örneğine sitemizden ulaşabilirsiniz.

1.       Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “mi” edatının yazımı yanlıştır?

A.)   Anladınız mı size neden kızdığımı?

B.)    Projeyle ilgili dosyalar onda mı sende mi?

C.)    Eskimi eski bir evde yaşamak kolay mı?

D.)   Kapının önünde sıra bekleyenlerle ilgilenir misiniz?

E.)    Sordunuz mu bugüne kadar, ne yiyip ne içtim?

2.       Aşağıdaki atasözlerinin hangisi “İlgilenir görünse bile; bir kimsenin acısı, başkasının umurunda değildir.” anlamını taşımaktadır?

A.)   El elden kalmaz, dil dilden kalmaz.

B.)    Eldeki yara, yarasıza duvar deliği gibidir.

C.)    Elde bulunan, beyde bulunmaz.

D.)   El elin nesine; gülerek gider yasına.

E.)    El elin eşeğini türkü çığırarak arar.

3.       Yaşam  (  ) edebiyat değildir (  ) edebiyatı besleyen bir kaynaktır (  )

        Bu cümlede parantezli yerlere hangi noktalama işareti gelir?

A.      ( , )   ( ; )  ( . )       B.  ( , )  ( , )  ( . )     C.  ( ; )  ( ; ) ( . )    D.   ( ; ) ( , ) ( … )        E.  ( , )  ( , )  ( …)

4.  Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük, cümleye “sürekli olarak” anlamı katmaktadır?

A. İşlerini daima zamanında bitirirdi.

B. Seni arar aramaz hemen yola çıktım.

C. O, devamlı bir öğrencidir, yanlış yapmaz.

D. Onun böylesine geciktiğini hiç görmedim.

E. O, planlı bir biçimde çalışır.

5.   Bu Ali’nin meyhanesi bu da masa

      Bu ipi kimse için gezdirmiyorum

      Bir kere asılmıştım çocukluğumda

      Direkler gemideydi ha ha ha…

Bu dizelerde aşağıdaki verilen ses olaylarından hangisi bulunmamaktadır?

A) Ünsüz benzeşmesi     B) Ünlü daralması  C) kaynaştırma        D)  Ünsüz yumuşaması          E)  Ses türemesi 

6. (I.) Yazıda öne sürülen bir görüşü açmak, geliştirmek için başvurulan yollardan biri de alıntı yapmaktır. (II.) Alıntı, bir sav veya düşüncenin o alanda yetkin bir kişinin söylediği ya da yazdığı bir sözle güçlendirilmesidir. (III.) Sözün uzunluğuna göre bir cümle ya da bir parça olabilir. (IV.) Yerinde ve gerektiği biçimde yapılırsa yazılanlara inandırıcılık katar. (V.) Alıntı sözler çoğunlukla tırnak işareti içinde aktarılır.

Yukarıdaki parçada hangi cümle bir tanım cümlesidir?

A) I.           B) II.           C) III.         D) IV.           E) V.       

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinin yüklemi bir isim tamlamasından oluşmuştur?

A)     İnsan, eşref-i mahlûkattır derdi babam

B)      Bir bakış bile yeter anlatmaya her şeyi

C)      Şu karşıki bayırda verdim kuzuyu kurda

D)     Bu sözün sözler içinde bir yeri vardı

E)Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda

8.  Seninleyken çok değildir yaram az

     Senden gayri ilaç bana yaramaz

Bu iki dizedeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A)     Cinas          B)  Benzetme (Teşbih)   C) Tecahül-i arif

D)   Telmih (anımsatma)      E)Teşhis (kişileştirme)

9. Aşağıdaki dizelerin hangisinde karşıt sözcükler bir arada kullanılmıştır?

A)     Hani ol gül gülerek geldiği demler şimdi

B)      Gönüldendir şikayet kimseden feryadımız yoktur.

C)      Baki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş

D)     Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz.

E)      Neler çeker bu gönül söylesem şikayet olur

10. “Konuşmayı çok sever bu ihtiyar; kulak ver, onun bütün söylediklerine.” Cümlesindeki “kulak ver” sözünün yerine aşağıdakilerin hangisi getirilirse cümle eskisine göre karşıt bir anlam kazanır? 

A)     kulak kesil           B) kulak asma    C) kulak kabart           D)   kulağını aç                    E)  kulağı delik ol  

11. Bazı geceler, uykum kaçınca

      Düşünmemek için kötü şeyleri

      Koşar, yıldızları seyrederim

      Sabahı kollayan penceremden

Yukarıdaki dizelerde kaç yüklem vardır?

A) 1           B) 2           C) 3             D) 4               E) 5

12. Aşağıdakilerin hangisi bir isim cümlesidir?

A)     Sinirlendiği zaman yaptığı tek şey bağırıp çağırmasıydı.

B)      Kiracımız bu ayda kirayı ödememişti.

C)      Çocuklar treni görünce sevinçle bağırdılar.

D)     Aylin’le ben yatılı bir okulda okuyorduk.

E)      Annem, bazen günlerce evden çıkmazdı.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çekimli eylem yoktur?

A)     Sakın başka bir şey getirme aklına

B)      Aysel git başımdan ben sana göre değilim

C)      Ölümüm birden olacak seziyorum

D)     Hem kötüyüm karanlığım biraz çirkinim

E)      Aysel git başımdan seni seviyorum

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşula bağlılık söz konusudur?

A)     Babamın keyfi yerindeyse, akşamları evde şenlik olurdu.

B)      Bütün çocuklar istedikleri çizgi filmi sonuna kadar izlerdi.

C)      Annem, mısır patlatarak hepimize birer tabak ikram ederdi.

D)     Evin her köşesinden adeta kahkahalar yükselirdi.

E)      Bütün bunları tekrar yaşamak için neler vermezdim ki 

15. (I)Bir zamanlar Galata Köprüsü’nde yürümeyi çok severdim. (II) Kendimi lise sıralarındaki halimle görürdüm. (III) Ama şimdi ne anı var canlanabilen, ne de köprüden geçmenin güzelliği. (IV) İşportacılar, dilenciler, gürültü patırtıyla balık tutanlar da ayrı bir renk katmış bu yöreye. (V) Her geçişimde soluklandığım taş hala yerinde.

Yukarıdaki cümlelerin hangisinde bir yakınma, üzülme dile getirilmektedir?

A) I.           B) II.            C) III.           D) IV.            E) V.    

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yakınma” anlamı vardır?

A)     Onu olduğu gibi kabul etmesini söyledim.

B)      Bir de aldığı gibi getirmesini öğrense…

C)      O geldiği gibi gitmesini de biliyor.

D)     Konuştuğu gibi yazmak için özen gösteriyor.

E)Çalışmayı sevdiği gibi eğlenmeyi de seviyor.

17. (I)Sanatı hayatın içinden koparıp kişisel ihtirasların emrine vermekten hep kaçınmalıyız. (II) Bilinmelidir ki sanat kişiye değil, topluma yöneldikçe asıl işlevini yerine getirmiş olur. (III) Toplumdan uzaklaşan sanat, işlevinden de uzaklaşmış olur. (IV) Sanatçı, sanatında yer vermek için toplumu tanımaya çalışmalıdır. (V) Yoksa başarılı ürünler ortaya koyması olanaksızdır.

Yukarıdaki yargılardan hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

A) I.             B) II.              C) III.             D) IV.             E) V.  

18. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili söz özne değildir?

A)     Yüzünü hatırlatır gökyüzünde ne varsa

B)      Sisler Bulvarı bir gece haykırmıştı

C)      Şu Şairler de sevgililerden de beter

D)     Bir daha o fırsat geçer mi ele

E)Gezinir gözlerim çarşılarımda

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki”nin yazımı yanlıştır?

A)     O insan kalabalığındaki son gülümsemesiydi annemizin

B)      Bu eserdeki zindan sahneleri çok başarılıdır.

C)      Sonraki oyunları sahne tekniği bakımından kusurludur.

D)     Burada çalışanlar, temel konularda bir görüş birliğine varsınlar yeter ki.

E)      Bilki halkı bir yana itmek, hem düşüncesizlik hem de uğursuzluktur.

20. “Bazı durumlarda isim tamlamasında tamlayan eki ‘-ın, –in’ yerine ‘-dan, -den’ kullanılabilir.”

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir kullanım vardır?

A)     Öğrencilerden gelen istek üzerine bu sınavı yaptık

B)      Bahçemizin kirazları, baldan tatlıdır.

C)      Maçta oyunculardan ikisi sarı kart gördü.

D)     Sonuç, beklediğimizden daha iyi olmuştu.

E)      Utancından iki gündür dışarı çıkmıyor.

Cevap Anahtarı: 1C,2D,3A,4A,5E,6B,7E,8A,9D,10B,11B,12A,13D,14A,15C,16B,17D,18A,19E,20C

Cevap Ver