9.Sınıf Dil ve Anlatım 2.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları

9.Sınıf Dil ve Anlatım 2.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları

Türk edebiyatı ve dil ve anlatım dersleri için kaynak site olan cemalaksoy.org, yazılı sorularını paylaşmaya devam ediyor. 9.sınıf dil ve anlatım 2.dönem 2.yazılı sorularına sitemizden ulaşabilirsiniz. 9.sınıf dil ve anlatım yazılı sorularını önceden çözerek sınavlarda başarılı olabilirsiniz. 9.sınıf dil ve anlatım yazılı sorularını oluştururken ders müfredatı göz önünde bulunduruldu.9.sınıf dil ve anlatım 2.dönem yazılı sınav soruları kolay, orta ve zor seviyede hazırlanmıştır. Dil ve anlatım 9.sınıf yazılı soruları test, klasik , boşluk doldurma ve doğru-yanlış olarak hazırlanmıştır.9.sınıf dil ve anlatım yazılı soruları, dil ve anlatım dersi konuları göz önünde bulundurularak hazırlanmış olup birçok yazılı sınav örneğine sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

1.      Aşağıdaki noktalama işareti ve kullanım yeri eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

a)      Kendisinden sonra örnek verilecek cümlelerden sonra konur  ( : )

b)      Bilinmeyen tarih,yer vb. durumlar için konur. ( … )

c)       Ara sözlerin başına ve sonuna konur. ( ? )

d)      Seslenme,hitap ve uyarı sözlerinden sonra konur. ( ! )

e)      Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna konur. ( – )

  1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde birden çok nesne vardır?

a)      Sevdamın avucunu bastırıyorum geceye.

b)      Seni,sesini,gözlerinin rengini unutmam.

c)       Ben seni unutmak için sevmedim.

d)      Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim.

e)      Gözlerinden içti gönlüm neşeyi.

  1.  “ Kardeşim ( ) neymiş senin bu Antalya ( ) İki gündür buradayım ( ) beni allak bullak etti ( ) Her şey Akdeniz ( ) in diliyle konuşuyor.”

Yukarıdaki cümlelerde parantezle belirtilen yerlere getirilecek noktalama işaretleri aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla ve doğru olarak verilmiştir?

a)      ( . ),( , ),( ? ),( :  ),( ? )

b)       ( , ),( ; ),(. ),(… ),( ! )

c)       ( , ),( ? ),( , ),( , ),( ’ )

d)      (. ),( ; ),( ! ),(. ),( ? )

e)      ( , ),( ? ),( , ),( . ),( ’ ) 

  1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım ya da noktalama yanlışı yoktur?

a)      Bugün, saat 15.45’de buluşacağız onunla.

b)      Kapıyı yüzüne niçin  kapatı  verdin?

c)       Ödevlerinizi yaptınız mı yapmadınız mı.

d)      Bu yazı Marmaris de geçirmeyi düşünüyorum.

e)      Sen ki her şeyi bildiğini söylemez miydin?

  1. Aşağıdakilerden  hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

a)      İnsanlara karşı benide güç durumda bıraktınız.

b)      Öyle dikkatsiz ki birçok kez çantasını da unuttu.

c)       Akşamki kavga, kuyruk da sıra kapmak içindi.

d)      Sen de ben de biliyoruzki, bu böyle olmaz.

e)      Söz dinlemediği gibi karşılık ta veriyor.

  1. “ Dağlar uykudan uyanır.” Dizesinde aşağıdaki mecaz sanatlarından hangisi vardır?

A)     İstiare

B)      Mecaz-ı mürsel

C)      Tecahül-i arif

D)     Telmih

E)      Teşhis

  1. Aşağıdaki deyimler ve anlamları eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

a)      Baş göz  etmek – Birisini evlendirmek

b)      Elinden tutmak – Yardım etmek

c)       Çenesi düşmek – Çok konuşmak

d)      Diş geçirememek – Çok gürültü etmek

e)      Devede kulak— Çok önemsiz ya da çok az

  1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ bağlama grubu” vardır?

a)      Dolaptan biraz peynir ve reçel çıkardı.

b)      Mustafa bizi o gün utandırdı.

c)       Pos bıyıkları hepimizi güldürüyordu.

d)      Konuya çok iyi hazırlanmış.

e)      Muhtar, geçen yıl bu kır kahvesini yıktırdı.

  1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı ve tamlananı yer değiştirmiş bir isim tamlaması vardır?

a)      Ders kitaplarımın hepsini kapladım.

b)      Beyaz evin çevresi ağaçlarla dolu.

c)       Hiç bitmiyor derdi insanların.

d)      Yoruldum yıllarca ayrılık çekmekten.

e)      Anladım, senden uzak kalmanın faydası yok.

  1. I. Eş görevli kelime ve kelime grupları arasında

II. Cümle içinde ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için

III. Hitap için kullanılan sözcüklerden sonra 

Yukarıda kullanım yerlerinden bazıları verilen noktalama işareti aşağıdakilerden hangisidir?

a)      Noktalı virgül

b)      Nokta

c)       Soru işareti

d)      Üç nokta

e)      Virgül 

  1. Aşağıdakilerden hangisi haber kiplerinden biriyle çekimlenmemiştir?

a)      Ada vapuru sahile yanaşmalıydı.

b)      Üstünde ağaç dalları,tek tük yapraklar var.

c)       Dört beş yerde kalabalık gruplar vardı.

d)      Lafla peynir gemisi yürümez.

e)      Bekleme odasından çıkmaya vakit bulamamış.

  1. Aşağıdaki dizelerden hangisinin yüklemi isim soylu bir sözcüktür?

a)      Bütün köy çocuklarını getirin buraya.

b)      Toprağı nasıl örterseniz öylece örtün beni.

c)       Yalnızlıktan açarlar kimse bilmez onları.

d)      Kaya diplerinde açan çiçeklere benzerler.

e)      Ben köy öğretmeniyim,bir bahçıvanım.

  1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yalnızca özne ve yüklemden oluşmuştur?

a)      Buradaki tepeler baştan başa ormanla kaplıydı.

b)      Buradaki kuşların tüyleri şaşılacak kadar parlaktı.

c)       Buradaki çamların hepsi yemyeşildi.

d)      Buradaki orman varlığını ırmağa borçluydu.

e)      Buradaki ağaçların dibi ötekilerden ıslaktı.

  1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “zarf-fiil grubu” vardır ?

a)      Sevinerek yanımızdan uzaklaştı.

b)      Koşup,fabrikanın bekçisine haber verdi.

c)       Güldükçe,yanaklarında güller açıyor.

d)      Kardeşini görünce ne yapacağını şaşırdı .

e)      Matematik öğretmeni,görünmeden  içeri girdi.

  1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısı bakımından farklıdır?

a)      Tekrar yola koyulduğumuz zaman makinist bana izahat verdi.

b)      İktisadi hayat dediğimiz şey cumhuriyetle başladı.

c)       Dalgalar geminin gövdesini dövüyor,gemi direniyordu.

d)      Gelirken karşılaştık.

e)      Eskimiş bir sonbahar, gözlerinden bellidir.

  1.  “Bu güzel çiçekleri nereden aldın?” sorusunun cevabı cümlenin hangi öğesidir?

a)      Özne

b)      Belirtili nesne

c)       Dolaylı tümleç

d)      Zarf tümleci

e)      Belirtisiz nesne

17. “ Annem patik örüyordu sen giyesin diye,

         Sen henüz doğmamıştın.”

Yukarıdaki dizelerde büyük ünlü uyumuna uymayan kaç tane kelime vardır?

A. 6        B.  5         C. 3         D. 4            E. 2

18. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünlü düşmesine uğramış bir sözcük kullanılmıştır?

A. Bazen yırtık yelkenli bir sandala çarparak

B. Gitgide coşuyor bak deniz sarhoşları

C. Köpükten omuzları birbirine dayanmış

D. Bazen ufkun kıpkızıl şarabına taparak

E. Yosunlu kayaların o yeşil gözlerinde

19. “Saygı duyulan kişiliği,özgür ve bağımsız mizacı,resim-şiir yeteneği,inanç ve yaşamındaki titiz erdemi,çalışkanlığı,çağına göre ileri düşünceleriyle Tevfik  Fikret,yaşadığı dönemde de sonraki zamanlarda da en etkili şair olmuştur. Önceleri bireysel duygu ve tasvirler,basit düşünce şiirleri yazarak işe başlayan Fikret,özellikle 1900’den sonra yurt ve özgürlük sorunlarının ekseninde toplumsal konulara yönelir.”

Bu parçada Tevfik Fikret’le ilgili olarak aşağıdaki söylenenlerden hangisi yanlıştır?

A)     İlk şiirleri,bireysel duygularını anlattığı ve basit düşünceleri işlediği şiirlerdir.

B)      Tevfik Fikret;hem yaşadığı dönemin hem de sonraki dönemlerin önemli şairlerinden biridir.

C)      Bireysel şiirleri,toplumsal şiirlerinden öncedir.

D)     Saygı duyulan,özgür düşünceden yana olan,toplumcu bir şairdir.

E)      Etkisi,yaşadığı dönemle sınırlı kalmıştır.

20. “Bahar gelince bir soru belirir biz ihtiyarların içinde: Bu bahara çıktık ya,bir dahaki bahara çıkabilecek miyiz?”

Altı çizili sözle vurgulanmak istenen duygu aşağıdakilerden hangisidir?

  1. Endişe
  2. Sevinç
  3. Kararsızlık
  4. Ümit
  5. Heyecan

21. Aşağıdaki dizelerde altı çizili sözcüklerden hangisinde birden çok yapım eki kullanılmıştır?

  1. Yollar yine her günkü gibi yaz uykusunda
  2. Gün doğuyor şehrin üzerinde
  3. Örtüldü hafızanın örtüsü
  4. İsmimi dinleyeceksin serin esen rüzgarda
  5. Sular çekilmeye başladı köklerde

22. “ Bu mektubu size hasta hasta yazıyorum.”

Aşağıdakilerden hangisi bu cümlenin öğe dizilişiyle aynı öğe dizilişine sahiptir?

  1. Hastalığa boyun eğip,ilaç kullandım.
  2. Ankara’nın yazı,birdenbire başlar.
  3. Kitaplarını raflara dikkatlice dizdi.
  4. Sağlığın kıymeti kaybetmeden önce bilinmeli.
  5. Romanı elime alınca bırakmak istemedim.

23. Ardahan  Kalesi’nin yanı başındaki bu eski mahalle, kentin tarihsel çekirdeğini oluşturuyor.

Bu cümledeki “kentin tarihsel çekirdeğini oluşturmak” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

  1. Güzelliğiyle herkesi etkilemek
  2. Örnek bir mimarlık ürünü olmak
  3. Yeniliğinden hiçbir şey yitirmemek
  4. Çok amaçlı bir nitelik taşımak
  5. Geçmişe kaynaklık etmek

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğelere ayırmada yanlışlık yapılmıştır?

  1. Anılardan ve kişisel izlenimlerden yola çıkarak oluşturduğu öyküler / oldukça / beğenilmişti.
  2. İnsan ilişkilerindeki çelişkileri iyi gözlemlemiş ve doğru yansıtmış olması / oyunların içeriksel düzeyini / yükseltiyor.
  3. Bugün kimi genç romancılarımız / yapıtlarını / yazmaya başlamadan önce / seslenecekleri okur kitlesinin / düzeyini / düşünüyorlar.
  4. Bu dergide / kültürel çalışmalara öncelik verileceği / belirtildi.
  5. Bu yazar / roman üzerine söylediklerini  / kendi yapıtlarında / uyguladı.

25. Dünyanın en tanınmış orkestralarından biri olan bu grup,18. yüzyıl bestecilerinin yapıtlarını yorumluyor; ayrıca, unutulmuş veya az tanınan bestecilerin yapıtlarını buluyor ve seslendiriyor.

Bu cümleyle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

  1. İşaret sıfatı vardır.
  2. Yüklemler bileşik zamanlıdır.
  3. Zarf tümleci yoktur.
  4. Türemiş sözcükler kullanılmıştır.
  5. Sıfat-fiiller kullanılmıştır.

CEVAP ANAHTARI: 1C,2B,3E,4E,5B,6E,7D,8A,9C,10E,11A,12E,13C,14D,15C,16C,17C,18D,19E,20A,21E,22C,23E,24C,25B            

Cevap Ver